Istoricul Parohiei Sfântul Nicolae Socola

Istorie Ianuarie 3, 2012

Biserica Sf. Nicolae, zisă  odinioară «din Iarmaroc», este atestată documentar la 1808, ca fiind clădită de credincioşii ortodocşi din mahalaua Broştenilor. Potrivit unor surse din popor, acest locaş s-a făcut "cu talgerul", adică cu contribuţii benevole şi cu stăruinţa unui preot Timotei. Pentru o vreme, de această biserică s-a îngrijit breasla ciubotarilor ruşi. În cursul veacului al XIX-lea a fost restaurată de mai multe ori.

În anii industrializării socialiste, vechea biserică a fost dărâmată, iar locul a intrat în administrarea fabricii "Ţesătura". Enoriaşii au trecut la parohiile învecinate, iar cărţile şi obiectele de cult au fost împărţite la opt biserici din eparhie.

In anul 1990 comunitatea credincioşilor din enoria vechiului locaş au hotărât să refacă biserica. Astfel, s-a ridicat, de cealaltă parte a bulevardului Socola, o nouă ctitorie care prelua tradiţia şi hramul bisericii demolate la 23 aprilie 1964.

Planul actualei biserici este cel moldovenesc, Arhitectul Vasile Nacu şi inginerul Adrian Ţăranu sunt autorii proiectului, iar lucrările de construcţie a bisericii şi casei parohiale au fost executate de firma CONEST S.A IAŞI.

Prin contribuţia enoriaşilor şi prin râvna Preotului Grigore Timoftescu, zidirea bisericii s-a încheiat în 1996. Noul locaş are amenajat spaţiul de la demisol ca sală de întrunire şi utilităţi curente.

La casa parohială s-a lucrat între anii 1993-1996.

În perioada 1996 - 1999, interiorul bisericii a fost zugrăvit în tehnica fresco de către prof. Corneliu Paşcanu din Bucureşti, împreună cu ucenicii săi.

Catapeteasma din lemn de cireș având ca model pe cea de la biserica Sf. Nicolae Domnesc - Iaşi este opera sculptorului Dorel Constantinescu. Icoanele sunt pictate de doamna Bogdana Tiron din Brăila.

Sfinţirea noului locaş s-a făcut de către I.P.S. Daniel, Mitropolitul Bucovinei și Bucovinei, la Duminica Tuturor Sfinţilor, 25 iunie 2000.